Een bewindvoerder is iemand die uw financiële zaken behartigt, indien u zelf tijdelijk of duurzaam niet in staat bent om uw eigen financiën te regelen. Dit kan zijn in verband met lichamelijke/psychische klachten of mensen met schulden.
Wat doet een bewindvoerder?
Wanneer de goederen die toebehoren tot de betrokken persoon onder bewind worden gesteld, mag diegene niet meer zelf beslissen over zijn/haar goederen en vermogen. De bewindvoerder stelt een budgetplan op en kijkt naar wat er moet gebeuren om het budgetplan passend te krijgen. Simpel gezegd wordt er gekeken naar; of er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden of dat er minder uitgegeven kan worden. Dit laatste gebeurt indien mogelijk altijd in overleg met cliënt, echter zijn dit vaker de minder populaire maatregelen. Uiteindelijk beslist de bewindvoerder hierin.
Het budgetplan bestaat standaard uit een bepaald aantal vaste zaken zoals; huur, gas, water, licht, ziektekostenverzekering, reservering eigen risico, WA verzekering en leefgeld. Deze kosten moeten allemaal betaald kunnen worden van het inkomen. Daarnaast zal de bewindvoerder, indien voldoende financiële middelen, ook reserveren voor onvoorziene uitgaves. Dit zijn de vaste componenten van een budgetplan.
Daarnaast zijn er nog uitgaves zoals een tv-, telefoon-, mobiel abonnement, inboedelverzekering en een uitvaartverzekering welke veelal aanwezig zijn in een dossier. Hiervoor geldt dat deze uitgaves enkel kunnen worden aangehouden indien hier voldoende financiële ruimte voor is in het budget.
Het leefgeld wordt vastgesteld nadat het dossier volledig door de bewindvoerder in kaart is gebracht, daar dit per situatie verschilt in verband met de inkomsten en uitgaven die een cliënt heeft.
De normale taken van een bewindvoerder zijn:
- Het aanvragen van het bewind;
- Het uitvoeren van betalingen volgens het opgestelde budgetplan, indien voldoende financiële ruimte;
- Aanvragen van toeslagen;
- Aanvragen kwijtschelding gemeentelijke belasting;
- Het verzorgen van belastingaangifte (box 1);
- Aanvragen bijzondere bijstand kosten bewindvoering;
- Opstellen van een boedelbeschrijving 4 maanden na aanvang bewind;
- Het jaarlijks afleggen van rekening en verantwoording bij de kantonrechter.
Worden schulden opgelost als u onder bewind staat?
Schulden kunnen een reden zijn om beschermingsbewind aan te vragen. Toch betekent het niet altijd dat de schulden door de bewindvoerder kunnen worden opgelost. Als er geen geld is, kunnen de schulden niet betaald worden. Bewindvoering is iets anders dan schuldsanering. De bewindvoerder zal eraan werken om uw dossier stabiel te krijgen (d.w.z. meer inkomsten dan uitgaven), waarna er samen met de bewindvoerder gekeken kan worden naar een oplossing van uw schulden, schuldhulpverlening. Hierbij kan gedacht worden aan schuldsanering, MSNP (schuldbemiddeling) of WSNP.
Wat mag een bewindvoerder wel en niet?
Een bewindvoerder mag beslissen over het geld en de goederen van de persoon in kwestie. Wanneer de goederen die toebehoren tot de betrokken persoon onder bewind zijn gesteld wordt er leefgeld uitgekeerd. Dit is een vast afgesproken bedrag voor dagelijkse uitgaves zoals boodschappen, reiskosten en verzorgingsproducten.
Wat mag een bewindvoerder nou wel en niet? Dat is eigenlijk heel simpel. Een bewindvoerder beslist enkel over uw financiën. Een bewindvoerder mag dus geen paspoort aanvragen, inschrijven bij de gemeente of een woonruimte of werk voor een cliënt zoeken. Leefgeld inhouden kan onder bepaalde omstandigheden wel, indien dit nodig is om primaire vaste lasten te betalen, zoals huur.
De bewindvoerder heeft bij sommige uitgaves toestemming van de kantonrechter nodig zoals:
- Uitgaves boven de €1500;
- Verkoop van een woning;
- Afsluiten van een hypotheek;
- Aangaan van een lening of schenkingen;
- Het verdelen van een nalatenschap.
Kom direct in actie, neem contact op met Osté | Oosterhout & Dongen
Heeft u een juridische uitdaging? Wij staan voor u klaar. Neem contact met ons op.