Slachtoffers van zwaardere misdrijven hebben het recht om tijdens de strafzitting een verklaring af te leggen.
Slachtoffers van misdrijven waarvoor de dader een gevangenisstraf kan krijgen van acht jaar of meer, dan wel een aantal andere misdrijven zoals seksuele misdrijven, stalking, bedreiging en een verkeersongeval met ernstig lichamelijk letsel of overlijden tot gevolg hebben het recht op spreekrecht.
Het spreekrecht is bedoeld om slachtoffers van voornoemde misdrijven erkenning te geven en te helpen om het misdrijf een plek te geven. Het slachtoffer kan de verdachte, de officier van justitie en de rechter persoonlijk laten weten wat het misdrijf met hen of haar heeft gedaan. Het slachtoffer kan daarbij aangeven hoe hij of zij tegen de strafzaak aankijkt en wat een passende straf is.
Er zijn vier vormen van spreekrecht. Als slachtoffer kunt u er voor kiezen zelf op zitting te spreken. U kunt er als slachtoffer ook voor kiezen om uw verklaring op papier te zetten, de zogenaamde schriftelijke slachtofferverklaring. U kunt er als slachtoffer ook voor kiezen een deel van uw verklaring op zitting uit te spreken en een deel van uw verklaring enkel op papier in te dienen. U kunt er als slachtoffer ook voor kiezen om iemand anders uw verklaring op zitting te laten voorlezen. Een schriftelijke slachtofferverklaring wordt toegevoegd aan het strafdossier en een mondelinge verklaring van het slachtoffer niet.
Er zijn een beperkt aantal personen die als slachtoffer op de strafzitting mogen spreken. Het slachtoffer heeft het recht om te spreken, maar ook nabestaanden zoals ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers, zussen, neven en nichten, ooms en tantes, waarbij maximaal drie personen in totaal mogen spreken. Daarnaast mag een wettelijk vertegenwoordiger van een minderjarig slachtoffer spreken, alsmede een levensgezel en een ander familielid als het slachtoffer, dan wel de nabestaande verstandelijk en/of lichamelijk niet in staat is om zelf te spreken. Daarnaast is een gemachtigde van het slachtoffer bevoegd om te spreken, zoals een familielid of iemand van Slachtofferhulp Nederland.
Indien u meer informatie wenst over het spreekrecht, dan kunt u contact opnemen met de heer mr. P. Doorakkers op het nummer: 0162-466626.