Een veelvoorkomende wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst is de ontbinding via een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst. Een groot voordeel van deze wijze van het ontbinden van de arbeidsovereenkomst is dat werkgever en werknemer de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd zelf (al dan niet met behulp van een advocaat of mediator) in onderling overleg kunnen overeenkomen en deze afspraken snel kunnen (laten) vastleggen. Op deze manier kan een vervelend arbeidsgeschil snel en effectief worden opgelost zodat zowel werkgever als werknemer duidelijkheid krijgen en verder kunnen en niet verzanden in een langdurig arbeidsgeschil.
Bij de vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst dient wel rekening gehouden te worden met een aantal zaken om bijvoorbeeld voor de werknemer de aanspraak op een WW-uitkering te kunnen behouden. Zo dient onder andere in de vaststellingsovereenkomst te worden opgenomen dat het initiatief voor de beëindiging bij de werkgever ligt en dat de werknemer niet verwijtbaar is inzake het ontslag. Verder dient er rekening te worden gehouden met de fictieve opzegtermijn en verdient het voorkeur om de transitievergoeding na te rekenen.
Wij kunnen u adviseren als u een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst van uw werkgever aangeboden heeft gekregen. De kosten van dit advies worden vaak vergoed door de werkgever, dan wel daarover kan met de werkgever worden onderhandeld, waarna een vergoeding voor het juridische advies in de vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst kan worden opgenomen.
Indien u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst heeft ontvangen en advies wenst met betrekking tot de ondertekening van een dergelijk document kunt u vrijblijvend contact opnemen met mr. P. Doorakkers.